EŽIUKAI RŪKE - kelionių mėgėjų grupės puslapis
EŽIUKAI RŪKE - kelionių mėgėjų grupės puslapis
 
Naujienos
Apie mus
...Kas kur?
 
Kelionės
..Afrika
..Azija
..Europa
....Estija
....Graikija
....Islandija
....Latvija
....Lietuva
....Škotija
....Švedija
....Ukraina
..Rusija
..P.Amerika
 
Dienoraščiai
Kulinarija
Įvairenybės
 
Pagalba
 
Nuorodos
 

 
Įvertinkite
'surask.lt'
sistemoje
 


Kelionės kulinarinis puslapis
Kelionių mėgėjų grupės "EŽIUKAI RŪKE" puslapis: kelionių kulinarinis puslapis
Priešpoliarinis Uralas (2004.06.19-07.10)

MĖSOS KONSERVAI PAGAL RASĄ

Mėsa. Pirkau turguje šviežią skerdieną. Kiaulės kumpį be kaulo ir odos 2/3 bendro svorio.Žiūrėjau, kad siek tiek riebalu vis dėlto būtų. Jei koks skūros gabalas bus – gerai. 1/3 svorio pirkau tokią labai ypatingą mėsa – nugarines galas, išpjovos galas. Tai pats galiukas tos geriausios mėsos iš kurios kepa karbonadus. Esme – tokia pati gera, bet kaina žymiai mažesnė. Maksimose šitų galų nelabai būna. Altajui dar pirkau tokios sprandines – ryškiai raudona mėsa, bet gero skonio ir permuša kumpio sausumą. Vien iš kumpio bus sausa. Bet irgi gerai. Improvizuokit. Kiekis. Skaičiuot mėsos svorį reikėtų grubiai: 2 kg sulenda į 1 litrą. Iš tiesų iš 23 kg Sajanams išėjo 12,5 stiklainio.
Prieskoniai. Naudojau tik druską, laurą ir visokiausių rūšių pipirus: juodus, baltus, muskatą, penkių pipirų mišinį. Nepasitikėjau visokiais jau pagamintais mišiniais. Jokiu būdu nedėkit svogūnų, nors Adomui ir norėsis. Skaniau, kvapniau, bet svogūnas skatina rūgimą, o pipirai – slopina. Jokiu papildomų standiklių (želatina) nenaudojau.
Technologija. Tik parsineštą šviežią mėsą iš karto perdirbinėjau. Gabalus, kad negulėtų ilgiau kaip 10 min. ant stalo, laikiau +4. Mėsą nuploviau šaltu vandeniu. Nusausinau. Nupjausčiau, kas nelabai gražu. Nupjausčiau nuo kumpio riebalus. Riebalus susipjausčiau ir keptuvėje suspirginau. Taukus atsipyliau ir pasidėjau kepimui (čia stengiausi nenukrypt nuo generaliniu taisyklių ir nemaišyti gyvulinių riebalų su augaliniais, todėl kepimui jokio aliejaus nenaudojau). Skūrą, nors ir nedaug jos buvo, panaudojau drebučiams susidaryti. Skūrą nupjoviau, riebalus suspirginau, o pačia nuploviau, nugramdžiau paviršiu ir nuplikiau verdančiu vandeniu, kad butu maksimaliai švari.
Susipjausčiau mėsą gražiais nedideliais gabaliukais. Apkepiau atsipiltuose taukuose neilgai, apie 5- 7 minutes. Apvarčiau iš visų pusių, kad gražiai apskrustu. Šitas apkepinimas saugo gabaliukuose sultis. Mėsa būna ne tokia sausa. Keptuve kas 2 kepimus ploviau, kad nebūtų jokių nuodėgulių (gabaliukai išeina rusvi, todėl dažnai kelionėje girdėjosi panikos šūksniai, kad svyla košė).
Į puodo dugną dėjau skūros gabalą, ant viršaus – mėsos gabaliukus. Viriau keliom partijom, bet mėsa dėjau pramaišiui: kumpis- nugarine, kad apytikriai po lygiai pasidalintų mėsos rūšys. Užpyliau VERDANČIU vandeniu, 2/3 mėsos tūrio puode ir pastačiau virti. Kol užverda – maksimali liepsna, užvirus – sumažinau, kad burbuliuotu, bet dangtis nesikilnotu.Užpiltas vanduo neturi semti mėsos. Užviręs jis pakyla, todėl garinasi ir troškinasi visi gabaliukai. Jei vandens per daug, gali nesusidaryt drebučiai, kas čia svarbiausias konservuotojas. TIK DABAR sūdžiau ir pipirinau. Įmečiau po 2-3 lauro lapelius puodui (mano puodai maždaug 4 litrai). Druska traukia sultis, todėl kepiau be jos. Savo ranka pabijojau pilt prieskonius, mama supylė iš akies, o paskui baigiant virti išragavom skystimo sūrumą – stipruma. Užvirusiuose puoduose susūdę ir išmaišę, nuo užvirimo mėsą troškinau 50 min, kartkartėm permaišydavau ir patikrindavau, ar nesvyla, jei kartais vandens pamažinau. Per 50-60 min. – garantuotai išverda. 10 min. prieš baigiant virti – skonio ragavimo atrakcija, nes kas vienam gerai, kitam – ne. Teisingam vertinimui galiu nurodyt gaires. Skystimas turi atrodyti per surus ir per aštrus, o mėsa – kiek be druskos arba visai skani. Tada gerai, kadangi per valanda druska tolygiai nespėja pasiskirstyti. Stiklainiuose, kol nešiojamės, skoniai susivienodina. Šitam ragavimo etape, jei ko trūksta, dar galima pataisyti.
Kol mėsa virė, pasiruošiau stiklainius. Išploviau su soda, fairy – tinka bet kas, kad tik švariai. Perploviau n kartų. Nuplikiau verdančiu vandeniu ir sustačiau į karštą orkaitę džiūti (15-20 min., 300 laipsniu). Dangtelius nuplikiau verdančiu vandeniu ir palikau juos bliūde plaukioti – aušti.
Kai mėsa išvirė, išsitraukiau iš orkaitės po karštą stiklainį ir talpiai sukimšau mėsą. Talpiai, bet vėl ne per prievarta talpiai. Reikia palikt vietos ir skystimui. Kimšau taip, kad nelabai suirtu gabaliukai ir vis po šaukštą užpylinėjau sultiniu. Svarbu sudėt taip, kad kuo mažiau liktu oro tarpu. Puodo dugne pasirodė belikę nusėdę pipirai. Šitų į stiklainius nebedėjau. Kiek pakliuvo – tiek. Dėjau pilnus, bet ne sklidinus. Uždengiau dangteliu ir stačiau į karštą orkaitę. Apie 15- 20 min. šiaip į laikrodį nežiūrėjau. Vėpsojau į stiklainius. Šitas etapas svarbiausias, bet labiausiai nervina, nes jei per karštai kepinasi stiklainiai, viduj per smarkiai užverda vanduo ir ima bėgt. Tiesiog saugojau kaip šuo prie budos. Svarbu, kad mėsa stiklainiuose vėl užvirtų. Tada dar karta išsisterilina viskas kartu. Kartu išlekia oro burbuliukai. Turi lėtai lėtai burbuliukai kilt į viršų. Kai jau nusprendžiau, kad mėsa pavirė ir stiklainyje, išsitraukiau, uždariau ir palikau virtuvėje lėtai vėst. VISKAS
Po tokio darbo, o ir jo eigoj būtina po ranka turėt šalto gėralo paskatinimui.

Paruošta pagal Rasos Rakauskaitės laišką, gautą prieš kelionę, kurį ji rašė būdama JAV. Nuoširdus dėkui.



SIURPRIZINIAI ADOMO CEPELINAI

"Malsenos" mišinį cepelinams paruošti pagal ant pakuotės parašytą instrukciją. Tešlą padalyti į tiek gabaliukų, kiek cepelinų norime valgyti. Cepelinus dėti ant celofaninio maišiuko patiesto ant sniego. Į cepelinų vidų įdėti po dešros gabaliuką. Užkaisti puodą vandens ant laužo. Į verdantį vandenį mesti sulipdytus cepelinus ir išsižiojus laukti kol išvirs. Paimti puodo dangtį ir jame kepinti spirgučius padažui, pridėjus pipirų ir įpylus grietinės (yra tokia Rama grietinė kuri laikosi kambario temperatūroje kelis metus). Valgyti gardžiuojantis: kaip tai daryti – klausti Sonatos.


ŽYGINĖ TRAUKTINĖ

Žyginių trauktinių griežtos receptūros nėra – svarbiausia procesas. Reikia turėti spirito ir tuščiu talpų: mėgintuvėlių šlapimo analizams, Sprait ar Vichy buteliukų ir pan. Praskiesti spiritą tyru kalnų upelių vandeniu iki vartojimui tinkamo stiprumo ir pridėti į jį ko širdis geidžia arba kas po ranka papuola: pernykščių bruknių uogų, aukso šaknies, uodų…ar kitų pagal sezoną ir populiarumą svarbių objektų. Išlaikymas: daugiau nei viena diena pastoviame netolygiame plakime (nešant kuprinėje), taip pat palaikyti padėjus ant akmens saulės kaitroje ir nakties žvarboje. Prieš vartojant patartina atšaldyti kalnų upelyje. Skanaus. Tik su saiku!


MAISTO RACIONAS KELIONĖJE 'PRIEŠPOLIARINIS URALAS 2004'

Meniu Dienos norma, kg Viso, kg
Kruopos: 0,150 kg
rytui 0,060 kg
vakarui 0,090 kg
Grikiai 3,00 kg
Žirniai 2,00 kg
Ryžiai 3,00 kg
Bulvių košė 2,00 kg
Perlinės kruopos 1,00 kg
Avižos 1,00 kg
Miežinės kruopos 2,00 kg
Džiuvėsiai 0,075 kg 6,00 kg
Lašiniai 0,040 kg 3,00 kg
Dešra džiovinta 0,010 kg 1,00 kg
Spirgai 0,040 kg 3,00 kg
Mėsos konservai (išskirtinai savos gamybos) 0,090 kg 8,00 kg
Džiov.sūreliai 0,012 kg 1,00 kg
Druska 0,003 kg 0,25 kg
Vegeta 0,009 kg 0,76 kg
Cukrus 0,010 kg 0,84 kg
Bombonkės 0,012 kg 1,01 kg
Šokoladas 0,014 kg 1,18 kg
Chalva 0,030 kg 2,52 kg
Riešutai 0,0095 kg 0,80 kg
Sriubos 0,005 kg 0,42 kg
Arbata 0,005 kg 0,42 kg
Kava 0,006 kg 0,50 kg
Kondensuotas pienas 0,008 kg 0,67 kg
Medus 0,002 kg 0,19 kg
Sūdytas sviestas 0,005 kg 0,42 kg
Džiovintos daržovės 0,010 kg 0,84 kg
Pipirai 0,001 kg 0,08 kg
Krapai 0,001 kg 0,08 kg
Prieskoniai 0,001 kg 0,08 kg
Svogūnai 0,001 kg 0,08 kg
Česnakas 0,001 kg 0,08 kg
Džiovinti vaisiai 0,008 kg 0,67 kg
Tabakas 0,003 kg asmeniškai
     
Viso: 46,94 kg
Masė žmogui 7,82 kg
Masė dienai 0,56 kg
Žmonių skaičius 6
Kelionės dienų skaičius 14



   
PRIEŠPOLIARINIO URALO SIURPRIZAI

Adomas cepelinai ir "nemirofka" 50 ml mėgintuvėliuose
Artūras samanė ir agurkėliai
Egidijus jegermeisteris
Marius Č. "nemirofka" 0.7 L buteliuke
Reda jacobs 3 in 1, obuolių sūris ir svairainių trauktinė
Sonata midus ir sausaininiai grybukai
Lukošiai specialus perduotas siurprizas – pelyno trauktinė, saulėgrąžos ir second foot kojinės


Priešpoliarinis Uralas (2004.06.19-07.10) | Pilnas kelionės dienoraštis | Kelionės kulinarinis puslapis
© Ežiukai Rūke
www.eziukairuke.lt